Huurwoningen

Ben jij op zoek naar een eigen huis, maar is een huis kopen (nog) geen optie, dan is een huurwoning een goed alternatief voor jou. Het vinden van een passende en betaalbare huurwoning is niet altijd even makkelijk, maar als je iets gevonden hebt, kan je daar wel heel veel jaren goed wonen.

Woningbouwvereniging

Als je een woning via de woningbouwvereniging krijgt, dan is dat meestal financieel het voordeligste. In de meeste gevallen kan er ook nog huurtoeslag aangevraagd worden, dit maakt het extra voordelig. Dit klinkt leuk, maar je moet wel eerst een woning krijgen en dat is vaak iets wat veel tijd nodig heeft. Als jij je nu inschrijft, dan heb je niet morgen of volgende maand een woning. Als jij een ruime woning wilt hebben en in een goede wijk, dan zal je echt jaren ingeschreven moeten staan voordat je een woning toegewezen krijgt. Veel woningbouwverenigingen zetten de huurwoningen die vrij komen op hun website. Woningzoekenden kunnen dan reageren op deze woningen. Zij geven dan dus aan dat zij deze woning graag willen hebben. Als de reactietermijn verlopen is, kijkt de woningbouwvereniging wie, van de mensen die gereageerd hebben, er het langste ingeschreven staat en aan de eisen voldoet. Deze persoon krijgt de woning dan toegewezen. Deze persoon mag de woning dan gaan bezichtigen. Als hij of zij toch van de woning afziet, dan mag de tweede persoon gaan kijken. Op deze manier kan het dus jaren duren voordat jij de persoon bent die het langste ingeschreven staat. Ook hebben sommige woningbouwverenigingen voor bepaalde woningen een lotingssysteem. Dan maken alle mensen die reageren even veel kans. Er wordt simpelweg geloot wie de woning krijgt. Het kan dus gebeuren dat je op deze manier snel een woning vindt, maar dat hoeft niet. Als je een huurwoning hebt, dan zal je naast jouw vaste lasten weinig kosten aan het huis hebben. Het grote onderhoud komt allemaal voor rekening van de woningbouwvereniging. 

Makelaar

Wil of kan jij niet lang wachten, heb jij snel een huurwoning nodig? Dan kan je eens bij makelaars informeren of zij huurwoningen hebben. Er zijn makelaars die huurwoningen hebben die zij voor onbepaalde tijd (vaak minimaal een jaar) verhuren. Je betaalt dan vaak wel een hogere huurprijs en je krijgt geen huurtoeslag. Ook moet je een redelijk hoog inkomen hebben om voor deze huurwoningen in aanmerking te komen. Voor deze woningen geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Als jij dus als eerste aangeeft dat jij interesse hebt en jij voldoet aan de eisen, dan krijg jij die woning. Op deze manier kan je dus erg snel een huurwoning vinden. Veel succes met jouw zoektocht!

Voor meer informatie spreek met Woongroep Marenland.


Delen